konkurs Gyvytsia Косівський фаховий коледж  прикладного

та декоративного мистецтва ЛНАМ

та Косівська міська рада   презентують конкурс-виставку «ЖИВИЦЯ».

          Проведення виставок, конкурсів та олімпіад є тими мистецькими подіями, які мають особливе значення в культурному, духовному, естетичному житті навчального закладу. Конкурс-виставка творчих робіт з образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва «Живиця» покликаний виявити творчий потенціал обдарованої молоді Прикарпаття, підвищити фахову майстерність учнів ліцеїв, художніх та мистецьких шкіл, сприяти обміну досвідом навчальних закладів з різними методикам викладання. Місце проведення конкурсу – Косівський фаховий коледж прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, унікальний мистецький навчальний заклад, який, ось уже майже 140 років, утверджує та розвиває багатопрофільне розмаїття народного мистецтва, будучи водночас оберегом та носієм етнокультури Гуцульщини.

         Конкурс проходив у онлайн форматі в лютому-березні 2021 року. Георафія учасників досить широка: Косівський, Снятинський, Коломийський, Богородчанський та Городенківський райони. Приємно відзначити участь молодих мистців із художніх шкіл Хмельниччини. На конкурсі-виставці представлені об’ємно-просторові композиції, декоративні панно, вироби з дерева, кераміки, художнього ткацтва та художньої вишивки (вишивка бісером), декоративний розпис, живопис, графіка. Творча уява юних художників дивує різноманітністю тем, образів, композиційних рішень, художніх образів. Представлені роботи учасників (а їх біля 200) вражають складністю та багатогранністю композиційних рішень і колориту, високим рівнем технічного виконання, естетичною подачею.

          Компетентне журі конкурсу-виставки високо оцінило твори конкурсантів. Кращі роботи відзначені дипломами за І, ІІ та ІІІ місця та подарунками у кожній номінації. Всі учасники отримали сертифікати за участь у конкурсі, а їхні наставники – подяки за внесок у розвиток регіональної культури та підготовку мистецької молоді. Проведення таких конкурсів сприяє виявленню творчої молоді, талановитих особистостей. Щиро віримо, що молоді мистці своєю натхненною працею і надалі робитимуть неоціненний внесок у розвиток українського мистецтва, репрезентуватимуть національну культурну спадщину в Україні та поза її межами.

                                                                                                              Роман Стеф’юк
кандидат мистецтвознавства,
директор Косівського фахового коледжу
прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМ

Результати конкурсу можна переглянути тут


 

  • Декоративний розпис (на дереві, склі, тканині, писанкарство тощо)
  • Художній текстиль
  • Художні вироби з дерева
  • Художній метал
  • Художня кераміка
  • Художні вироби зі шкіри
  • Художня вишивка і моделювання одягу
  • Образотворче мистецтво (рисунок, живопис, графіка) 

Голова журі: Стеф’юк Роман Григорович – директор КФКПДМ ЛНАМ, викладач-методист, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри декоративного мистецтва КІПДМ ЛНАМ

Члени журі:

Балагурак Христина Тадеївна – завідувач циклової комісії фундаментальних дисциплін, викладач-методист, член НСХУ;

Барановський Ігор Володимирович – завідувач циклової комісії художнього розпису, старший викладач;

Волощук Тетяна Василівна – завідувач циклової комісії художнього ткацтва та художньої вишивки й моделювання одягу, старший викладач;

Радиш Мирослав Богданович – завідувач циклової комісії художніх виробів з дерева та художньої обробки металу, Заслужений художник України, викладач-методист, член НСХУ;

Чорний Орест Миколайович – завідувач циклової комісії художньої кераміки та художніх виробів зі шкіри, старший викладач;

Кочержук Іван Степанович – Заслужений художник України, голова Косівської організації НСХ України

Печижак Роман Михайлович – начальник відділу культури Косівської міської ради

Організатори конкурсу:

  • Косівський фаховий коледж ПДМ ЛНАМ;
  • Косівська міська рада;
  • КРО НСХУ;

Оргкомітет формується організатором конкурсу і забезпечує всі етапи підготовки та проведення заходу. Журі конкурсу затверджується оргкомітетом з числа професійних художників, мистецтвознавців, науковців та викладачів. До компетенції журі належить оцінювання конкурсних робіт, визначення переможців і лауреатів спеціальних премій у різних номінаціях. Лічильна комісія встановлює результати таємного голосування журі, щодо визначення переможців.

Умови участі: на виставці експонуватимуться творчі роботи зі всіх видів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, виконані за останні 3 роки. Мінімальна кількість робіт – 1, максимальна – 5.

У конкурсі-виставці можуть брати участь учні старших класів загальноосвітніх шкіл, художніх шкіл як самостійно, так і в складах творчих колективів.

Учасник може виступати в кількох номінаціях.

Відбір творів учасників виставки проводиться виставковим комітетом на підставі надісланих заявок та електронних фотографій, які надсилаються на email КФКПДМ ЛНАМ Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. з поміткою конкурс-виставка «Живиця».

Визначення переможців

         Підведення підсумків, визначення переможців в кожній номінації визначаються на підставі таємного голосування членів журі. Оголошення результатів конкурсу та відзначення переможців відбувається під час публічної церемонії закриття виставки. Лауреати конкурсу, які здобули І, ІІ та ІІІ місця в кожній номінації отримують сертифікати переможців та рекомендацію організаторів до вступу в КФКПДМ ЛНАМ. Тих переможців, хто здобув Гран-прі чекає цінний подарунок. Усі конкурсанти отримують дипломи учасників, їхні наставники – подяки.

        Виставка робіт проходитиме в Косівського музеї народного мистецтва та побуту Гуцульщини.